Bouquet
garni
Positief Er wordt rekening gehouden met zowel de goede als de ongezonde elementen van een product. Dat geeft een evenwichtiger beeld dan wanneer men bijvoorbeeld enkel focust op kilocalorieën of koolhydraten. Het algotime (de formule) is blijkbaar wetenschappelijk verantwoord en de score sluit aan bij het ‘buikgevoel’ van de consument in de beoordeling van een product. Van snoep wéét je dat het niet gezond is, ook zonder label. Het vergelijken en beoordelen van sa- mengestelde en van bewerkte pro- ducten zoals snacks, broodbeleg, kant-en-klaar maaltijden wordt een- voudiger.
Het nutri-score logo gelijkt een beetje op het energielabel voor allerhande producten, van auto’s tot stofzuigers. Maar het heeft er verder niets mee gemeen Goed om weten De nutri-score geldt voor het product in de verpakking. Als je je cheese-burger thuis bakt in een halve kilo boter, verandert uiteraard de score van hetgeen je uiteindelijk op je bord krijgt. Je kan perfect sommige producten met een slechte score blijven gebruiken, zoals bijvoorbeeld olijfolie. Dat is immers iets waar je geen halve fles tegelijk van eet of drinkt. Bovendien, een voorverpakt Grieks slaatje waarin olijfolie zit, kan nog wél een goede score halen, omdat het aandeel van de olijfolie erin beperkt is. Nutri-wablief? Je kan er niet meer naast kijken. Grote winkelketens voeren het in met grote tam-tam. Steeds méér producten dragen het: de nutri-score. Vooral bewerkte en samengestelde waren krijgen het label. Het toont in één blik aan welke producten binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere.  Wie een beetje op z’n budget moet letten heeft daar voordeel van.  Goedkopere producten scoren immers niet per definitie slechter dan duurdere.
Als de gunstige elementen méér doorwegen dan de slechte, heb je een negatief getal, maar dat is dus juist OK!
Hoe wordt de nutri-score berekend? De score is een simpel uitgelegd een wiskundige formule: X = Y – Z. De ‘Y’ staat hier voor de hoeveelheid gunstige inhoud van het product zoals vezels, eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten en noten. De ‘Z’ staat voor de slechte elementen zoals verzadigde vetzuren, suiker en zoutgehalte. Trek de slechte punten af van de goeie en je hebt de nutri-score. Het cijfer wordt dan omgezet in een letter. ‘A’ is bijvoorbeeld elke score tussen min 1 tot min 15 punten. tabel: Colruyt Het label schets slechts een algemeen beeld van het product. Wie op dieet is of last heeft van een allergie, moet uiteraard de andere labels op de verpakking blijven controleren. 17 lees verder
Bouquet garni Nutri-wablief? Je kan er niet meer naast kijken. Grote winkelketens voeren het in met grote tam-tam. Steeds méér producten dragen het: de nutri-score. Vooral bewerkte en samengestelde waren krijgen het label. Het toont in één blik aan welke producten binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere.  Wie een beetje op z’n budget moet letten heeft daar voordeel van.  Goedkopere producten scoren immers niet per definitie slechter dan duurdere. Als de gunstige elementen méér doorwegen dan de slechte, heb je een negatief getal, maar dat is dus juist OK! Hoe wordt de nutri-score berekend? De score is een simpel uitgelegd een wiskundige formule: X = Y – Z. De ‘Y’ staat hier voor de hoeveelheid gunstige inhoud van het product zoals vezels, eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten en noten. De ‘Z’ staat voor de slechte elementen zoals verzadigde vetzuren, suiker en zoutgehalte. Trek de slechte punten af van de goeie en je hebt de nutri-score. Het cijfer wordt dan omgezet in een letter. ‘A’ is bijvoorbeeld elke score tussen min 1 tot min 15 punten. tabel: Colruyt
Positief Er wordt rekening gehouden met zowel de goede als de ongezonde elementen van een product. Dat geeft een evenwichtiger beeld dan wanneer men bijvoorbeeld enkel focust op kilocalorieën of koolhydraten. Het algotime (de formule) is blijkbaar wetenschappelijk verantwoord en de score sluit aan bij het ‘buikgevoel’ van de consument in de beoordeling van een product. Van snoep wéét je dat het niet gezond is, ook zonder label. Het vergelijken en beoordelen van sa- mengestelde en van bewerkte pro- ducten zoals snacks, broodbeleg, kant-en-klaar maaltijden wordt een- voudiger.
Het nutri-score logo gelijkt een beetje op het energielabel voor allerhande producten, van auto’s tot stofzuigers. Maar het heeft er verder niets mee gemeen Goed om weten De nutri-score geldt voor het product in de verpakking. Als je je cheese-burger thuis bakt in een halve kilo boter, verandert uiteraard de score van hetgeen je uiteindelijk op je bord krijgt. Je kan perfect sommige producten met een slechte score blijven gebruiken, zoals bijvoorbeeld olijfolie. Dat is immers iets waar je geen halve fles tegelijk van eet of drinkt. Bovendien, een voorverpakt Grieks slaatje waarin olijfolie zit, kan nog wél een goede score halen, omdat het aandeel van de olijfolie erin beperkt is. Het label schets slechts een algemeen beeld van het product. Wie op dieet is of last heeft van een allergie, moet uiteraard de andere labels op de verpakking blijven controleren. 17 lees verder
Bouquet garni
Nutri-wablief?
Je kan er niet meer naast kijken. Grote winkelketens voeren het in met grote tam-tam. Steeds méér producten dragen het: de nutri-score. Vooral bewerkte en samengestelde waren krijgen het label. Het toont in één blik aan welke producten binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere.
Wie een beetje op z’n budget moet letten heeft daar voordeel van. Goedkopere producten scoren immers niet per definitie slechter dan duurdere.
Als de gunstige elementen méér doorwegen dan de slechte, heb je een negatief getal, maar dat is dus juist OK!

Hoe wordt de nutri-score

berekend?

De score is een simpel uitgelegd een wiskundige formule: X = Y Z. De ‘Y’ staat hier voor de hoeveelheid gunstige inhoud van het product zoals vezels, eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten en noten. De ‘Z’ staat voor de slechte elementen zoals verzadigde vetzuren, suiker en zoutgehalte. Trek de slechte punten af van de goeie en je hebt de nutri-score. Het cijfer wordt dan omgezet in een letter. ‘A’ is bijvoorbeeld elke score tussen min 1 tot min 15 punten.
tabel: Colruyt
Positief Er wordt rekening gehouden met zowel de goede als de ongezonde elementen van een product. Dat geeft een evenwichtiger beeld dan wanneer men bijvoorbeeld enkel focust op kilocalorieën of koolhydraten. Het algotime (de formule) is blijkbaar wetenschappelijk verantwoord en de score sluit aan bij het ‘buikgevoel’ van de consument in de beoordeling van een product. Van snoep wéét je dat het niet gezond is, ook zonder label. Het vergelijken en beoordelen van sa- mengestelde en van bewerkte pro-ducten zoals snacks, broodbeleg, kant-en-klaar maaltijden wordt een-voudiger.
Goed om weten De nutri-score geldt voor het product in de verpakking. Als je je cheese-burger thuis bakt in een halve kilo boter, verandert uiteraard de score van hetgeen je uiteindelijk op je bord krijgt. Je kan perfect sommige producten met een slechte score blijven gebruiken, zoals bijvoorbeeld olijfolie. Dat is immers iets waar je geen halve fles tegelijk van eet of drinkt. Bovendien, een voorverpakt Grieks slaatje waarin olijfolie zit, kan nog wél een goede score halen, omdat het aandeel van de olijfolie erin beperkt is.
Het label schets slechts een algemeen beeld van het product. Wie op dieet is of last heeft van een allergie, moet uiteraard de andere labels op de verpakking blijven controleren.
17 lees verder