Bouquet garni
Is er dan écht niets mis mee? Jawel, maar dat ligt niet aan het label. Wél aan met de manier waarop de overheden ermee omgaan. Het systeem is ontworpen, getest en ingevoerd in Frankrijk. Europa staat het gebruik ervan toe, maar legt geen verplichting op. België heeft het ingevoerd op basis van de Franse methodiek, maar zonder verplichting voor de producenten. Nederland wil de nutri-score wel invoeren, maar op basis van aangepaste criteria. Voel je de nattigheid al?  Zonder een uniform systeem verplicht in de ganse EU riskeer je dat: •	Niet alle lidstaten het gebruiken of gaan sleutelen aan de inhoud, zodat er wéér geen eenvormigheid is, wel een wildgroei aan nutri-scores. •	Zonder verplichting gaan vooral de producenten van gezonde voeding ermee uitpakken. Snoep- of chocoladeproducenten zullen er dan wellicht géén gebruik van maken. En nu gaan we iets héél geméén doen. We kopen een product van het merk Delhaize, bekijken de nutri-score ervan en herberekenen die met de Colruyt calculator.
Eerst de gegevens invullen
En de score van het product blijkt correct.
Het praktische nut van deze calculator is, dat je er bijna alle producten mee kan berekenen, ook al dragen ze (nog) geen nutri-score

Bereken zelf de nutri-score van

een product

Colruyt heeft een handige ‘tool’ op z’n website gezet: de ‘nutri-score calculator. Daarmee kan je zelf de gegevens invoeren die op de voedingstabel van een product staan (vetten, suikers, ...)
18